søndag, januar 15, 2006

Apokalyptiske katastrofer nu om stunder er ikke hvad de har været

Det er åbentlyst at Frifantasi for mange brugere er en folkeoplysende livstilsorienteret modeportal der ikke bare oplyser dem om tidens, men også morgendagens trends. For at leve op til det og for at pege fingre af hysteriske dommedagsfanatikere vil jeg idag dykke ned i modefænomenet "Fugleinfluenza".
Vil fugleinfluenza i 2006 få dig til at ryste i buxerne og hoste dine lunger op, eller er det SO last year? Svaret er både ja og nej, men mest nej.

Fugleinfluenza bygger tydeligvis på den tidligere halvsløje globale katastrofe SARS. Lungesygdommen SARS formåede aldrig rigtigt at komme ud af starthullerne herhjemme og floppede mildest talt alle andre steder end i medicinindustriens regnskaber. Med rødder i et solidt koncept som tidligere har bragt verden Den Sorte Plage var det for flere trendanalytikere uklart hvad der glippede for SARS, så nu forsøger man sig altså med en variation over det samme tema. Således kan Fugleinfluenza på mange måder sammenlignes med Maarstrichtraktaten.
I forhold til SARS har fugleinfluenza dog den klare fordel at fænomenet kaster brænde på et allerede blussende had i befolkningen til alle former for fjerkræ (undtaget stegt, kogt eller brasseret). Men fungerer det så?

Njaa.. Måden hvorpå fugleinfluenzaen sniger sig mod Danmark land for land er et velkendt spændingsopbyggende element, der ærligt talt er ved at være lidt slidt. Vi så det i kommunismens heydays hvor det virkede perfekt og vi ser det i den nuværende miljøkatastrofe der klart underspiller sin rolle og hvor "snige"-effekten tydeligvis er virkningsløs. Idag må man altså finde på noget mere originalt for at piske en stemning op. På det punkt var Halleybob og Y2K meget mere nyskabende og "friske" i deres lancering, der jo begge kom som et lyn fra en klar himmel og skabte langt større panik. Disse Globale Katastrofer havde også langt bedre tilrettelagte worst case scenarios, men var dog på den anden side også langt mere antiklimaktiske.

Selvom sygdommen bygger på et tidligere flop er den overraskende nok ingen succes. Dødeligheden er klart overvurderet og trods det er der alt for få forhastede konklusioner og spredte paniksituationer i andet end i de hønsgårde de kittelklædte mænd rydder ud i.

Dansen
Foråret år 2006 bliver der efter sigende som en del af en større mediestrategi lanceret en Influenza-dans. Baseret på de armbevægelser etvhert menneske gør når det forsøger at drive dyr foran sig. Bemærk de svingende bevægelser, der er blevet spået til at blive lige så populære og politisk effektive som La Macarena.
Den dårlige billedkvalitet skyldes at fotoet stammer fra fugleinfluenzaens helt tidlige dage før man fik typecastet fjerkræ som alment ondt. Kyllinger viste sig for små til at have den nødvendige skrækeffekt. Bedre gik det da man fik fat i gæs, høns og ja, fasaner.

Fr
ifantasi's guide to the worlds best and worst apocalypse.
Listen over ulykker foråsaget af Den Almægtige er lang så denne oversigt er naturligvis ukomplet, men dem repræsenteret på denne liste er begge fra før Gud sendte sin søn ned for at tage sig af forfaldende arbejde og forhindre at der opstod årsager til nye hævnakter.

Oversvømmelsen i forbindelse med Noahs ark.
Trods altomfattende ødelæggelser en mildest talt kedelig affære. Der fokuseres igennem hele forløbet udelukkende på de "frelste" duksedrenge ombord på skuden istedet for på de saftigt syndende hedninge hvorimellem der skulle have været en del indianere i interessante biroller. Læs den ikke medmindre du ligefrem har lyst.


Ødelæggelsen af Sodoma og Gomorrah.
Ikke siden år 79 i Pompeij har vi set så altødelæggende effekt af ild og svovl. Selvom denne regn over hedningene ikke er global men er begrænset til de to byer på grund af deres rygtedes homosexualitet, voldtægt og ugæstfrihed, er den udøvede nultolerance helt klart et originalt frisk pust i genren. Intet sammenlignet med Ragnarok. Ok i en brandert.

Krigen om Terror
Blandt førende katastrofeanalytikere er der ingen tvivl. Krigen mod terror er den mest vellykkede hypede og opnår det ypperste indenfor katagorien "Løb med en halv vind og få den til at storme i et glas vand". Løse rygter, historisk mange forhastede konklusioner og prompte irrationelle og absurde modreaktioner skaber en hel atmosfære af et frygtmiljø vi ikke har set siden heksejagten i renæssancen og igen med McCarthey og boomet i salget af nukleare beskyttelses rum i baghaver. Anbefalelsesværdig.

Kære læser du skulle nu være klædt på til at imødekomme hvad medierne finder på af løjer i 2006. Men medmindre fugleinfluenzaen sender den lovede mutation på banen bør du finde dig andre fornuftige ting at være bange for. Der er massere af irrationelle frygtmuligheder derude og det er bare om at komme igang. Der findes idag folk der er bange for knapper, nedfalden frugt og morgendug hvilket jeg vil hylde som bemærkelsesværdig fantasifuldhed og gør-det-selv ånd. Der er jo ingen grund til at sidde derhjemme med hænderne i skødet og vente på en katastrofe.

2 kommentarer:

Bjørn Sivertsen sagde ...

dan, jeg er er overbevist over at dine argumenter og skriftlige velformulerede agitoriske finurligheder skal få dig langt i denne verden.
og nu til lidt malurt, "halleybob" enten så er det "hale-bopp" eller "halleys-komet". Edmond Halley hed han og han forudsagde i 1705 at den ville komme i 1758. hale-bopp er en komet der blev opdaget i 1995. men læs lige dette:"Rumours that the comet was being followed by an alien spacecraft gained remarkable currency, and inspired a mass suicide among followers of the Heaven's Gate cult."

Bjørn Sivertsen sagde ...

og hale-bopp, er for den ene del opkaldt efter george hale, som har lagt navn til et teleskop california.